Hafciki Marty

O moim zamiłowaniu do haftu krzyżykowego, książkach, moim mężu, kocie i wszystkim innym co związane ze mną.

Moje gotowanie

  • czwartek, 07 października 2010
    • Makaron z pieczarkami i kurczakiem

      Makaron z pierczarkami i kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań :o). Robi się je łatwo, dość szybko i przyjemnie. A oto co jest potrzebne do przyżądzenia tej potrawy:

      - 2 filety z kurczaka

      - ok. 400 g pieczarek

      - 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)

      - śmietana 30%

      - 400 g makaronu (grube rurki)

      - cytryna

      - łyżka mąki

      - łyzka przyprawy typu Vegeta lub Ziarenka Smaku

      1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podmażamy na niewielkiej ilości oleju.

      2. Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na ćwiartki i dodajemy do cebuli. Ładnie wszystko podsmażamy :o)

      3. Gdy juz wszystko się ładnie poddusi i podsmaży, Dolewamy szklankę wody i wsypujemy łyżkę przyprawy typu Vegeta lub Ziarenka Smaku. Mieszamy. Następnie do pół szklanki śmietany dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Gdy jest już dobrze zmieszane dolewamy na patelnię. Gotujemy wszystko od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.

      4. W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania. Gdy wszystko jest już gotowe, do potrawy na patelni dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz szczyptę pieprzu. Makaron i miąsko z pieczarkami mieszamy w dużej misce lub garnku - i gotowe :o)

      Jak dla mnie - PYCHOTA :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z pieczarkami i kurczakiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      cinka26
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 października 2010 12:25
  • sobota, 28 sierpnia 2010
    • Ryż po chińsku

      Wczoraj naszła mnie ochota na ryż po chińsku, który od wielu lat jest robiony u mnie w rodzinie. Nawet nie wiem skąd wziął się przepis, ale przez lata nadal ten ryż się nie znudził, szczególnie, że robi się go szybko, w miarę tanio i wychodzi go dużo.

      SKŁADNIKI:

      - podwójna pierś z kurczaka

      - około 400g mieszanki chińskiej

      - 2 torebki ryżu

      - vegeta

      1. Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie. Po ugotowaniu kroimy na kawałeczki i wrzucamy do wysokie i całkiem sporej miski.

      2. Gotujemy 2 torebki ryżu, w tym samym czasie smażymy na małej ilości oleju mieszanke chińską.

      3. Gdy ryż i mieszanka są już gotowe dodajemy je do kurczaka. Wszystko posypujemy vegetą i mieszamy.

      4. Sprawdzamy czy ryz i cała reszta są dobrze doprawione i pałaszujemy :o)

      Ryż można później schować w lodówce, świetnie się go odgrzewa w mikrofali.

      SMACZNEGO :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż po chińsku”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      cinka26
      Czas publikacji:
      sobota, 28 sierpnia 2010 10:26
  • sobota, 04 lipca 2009
    • Sałatka kebab

      Po pierwsze dziękuję wszystkim za liczne i bardzo miłe komentarze dotyczące zielonej kobietki, no i oczywiście innych wpisów też  :o)

      Po drugie, chciałam się dziś z wami podzielić przepisem na sałatkę kebab (pychota), który kiedyś znalazłam na jakiejś przyprawie kebab.

      Oto potzrebne składniki:

      - przyprawa kebab

      - 4 piersi z kurczaka

      - kapusta pekińska

      - majonez

      - duży jogurt naturalny

      - czosnek (ja kupuje w kostkach Knorr)

      - 6 ogórków kwaszonych

      - 2 duże cebule

      1. kurczaka kroimy w kostki, wrzucamy na patelnie i podsmażamy dodając przyprawę kebab oraz czosnek (2 kostki).

      2. Gdy kurczak będzie gotowy pozostawiamy go na patelni do ostygnięcia. W tym czasie kroimy cebulkę w kosteczkę i wrzucamy na dno jakiegoś dużego, wysokiego naczynia (ja akurat wrzucam do naczynia żaroodpornego).

      3. Następnie w kosteczkę kroimy ogórki i układamy je na cebulkę.

      4. Kolejną warstwąbędzie kapusta pekińska. Kapustę przekrajamy na pół i kroimy na drobne kawałki. Następnie wrzucamy jako kolejną warstwę do naczynia.

      5. Kolejnym etapem jest zrobienie sosu. W dużo miseczkę wlewamy jogurt naturalny, dodajemy do niego 6 łużek majonezu oraz czosnek (6 kostek). Wszystko mieszamy.

      6. Połowa tego sosu jest kolejną warstwą naszej sałatki. Następnie kładziemy kurczaczka, którego wcześniej przygotowałyśmy.

      7. Następnie drobno kroimy drugą połowę kapusty. Kładziemy ją na kurczaka i polewamy sosem. Sałatka gotowa. (Niestety nie mam zdjęcia, ponieważ w pośpiechu je skasowałam).

      SMACZNEGO !!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka kebab”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      cinka26
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lipca 2009 21:04
  • poniedziałek, 04 sierpnia 2008
    • Szybko, pysznie, zdrowo

      W związku z ostatnimi upałami, nie mam ochoty prawie nic jeść, oprócz jednej rzeczy - sałatki. Sałatka jest przepyszna, robi się ją expresowo i jest bardzo sycąca, dlatego chciałam się z wami podzielić przepisem.

      SKŁADNIKI na 1 porcję:

      - 3 liście sałaty lodowej

      - 1 średni pomidor

      - cebula czerwona

      - ser feta w kostkach

      - sos vinegrett

      - słonecznik łuskany

      - 6 plastrów zielonego ogórka ze skórką

      PRZYGOTOWANIE:

      1. Liście sałaty myjemy, kroimy na kwadraciki i kładziemy na tależ

      2. Na sałatę kładziemy około 6 plastrów ogórka, dość grupo zkrojonego.

      3. Pomidora kroimy na cząstki i kładziemy na ogórka

      4. Cieniutko kroimy kilka plasterków cebuli czerwonej (może być zwykła, lecz w smaku jest lepsza czerwona) i kładziemy na naszą sałatkę. Następnie dorzucamy ser feta, ilość zależy od was :o), polewamy sosem vinegrett i posypujemy słonecznikiem.

      Tak wygląda moja ulubiona sałatka. Idealna na śniadanie, obiad lub kolację. Do popicia bardzo pasuje woda gazowana z lodem i plasterkiem cytryny.

      SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szybko, pysznie, zdrowo”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      cinka26
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 sierpnia 2008 08:34
  • wtorek, 17 czerwca 2008
    • Podziel się czymś pysznym

      Zostałam zaproszona do kulinarnej zabawy przez Justynę.

      Zasady zabawy:
      1.  Zamieścić na swoim blogu przepis na swoje popisowe danie lub ciasto (jeśli  ktoś posiada fotkę - mile widziana)
      2.  Wybrać 3 osoby posiadające bloga, które to osoby poprosimy o podzielenie się z nami swoim przepisem.
      3.  Poinformować wybrane przez siebie osoby w komentarzu na ich blogu o tym, że są proszone o przepis.
      4.  Zamieścić w poście zasady zabawy

      A oto moje popisowe ciasto:

      3BIT

      Składniki:

      - 3 opakowania krakersów

      - 3 opakowania ŚmietanoFIX

      - Krem Karpatka w 5 minut

      - mleko

      - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

      - cukier puder

      - 500 ml śmietany 30%

      Przygotowanie:

      Puszkę mleka należy wcześniej gotować przez około 3 godziny. Potrzebna będzie duża blacha prostokątka. Dno blachy wykładamy krakersami. Na krakersy nalewamy mleko słodzone skondensowane. Rozsmarowywujemy i na mleku układamy kolejną warstwę krakersów. Następnie przygotowujemy krem karpatka w 5 minut (opis na odwrocie opakowania) i nakładamy na krakersy. Następnie układamy kolejną warstwę krakesów. Na koniec ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy śmietanoFIXy. Miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji i nakładamy na krakersy. Wierzch posypujemy słodkim kakao. Ja posypuję Cola Cao. Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najlepsze do podania następnego dnia.

      Ufff. Udało się. Mam nadzieję, że w miare zrozumiale to napisałam. Nie mam niestety zdjęcia, ale jak tylko zrobię to ciasto w najbliższym czasie, zamieszczę zdjęcie na blogu. Dodam, że ciasto do zrobienia jest bardzo łatwe, i oprócz gotowania mleka, bardzo szybkie.

      A oto osoby, które wybieram do zabawy: Agnieszkę , Ewę, Estę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      cinka26
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 czerwca 2008 21:09
  • sobota, 07 czerwca 2008
    • Truskawki ze śmietaną

      Jakiś czas temu rozpoczął się sezon na truskawki. Uwielbiam truskawki ze śmietaną. Każdy z nas ma pewnie swój sposób ich przyrządzania. Ja dziś chciałam się z wami podzielić moim.

      Składniki:

      1,5kg truskawek

      ok 350ml śmietanki Łaciata 12%

      cukier (wg uznania)

      Truskawki myjemi i kroimy je na 4 części i wrzucamy do dość dużego garnka.

      Następnie truskawki zasypujemy cukrem.

      Można troszkę odczekać aż cukier się rozpuści, ale nie jest to konieczne. Wlewamy naszą śmietankę.

      Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków to co mamy w garnku.

      Wyjdzie nam coś takiego:

      Wstawiamy do lodówki, aż się schłodzi.

      Uwielbiam tą formę truskawek w śmietanie. Jest to przepis na około4-5 porcji. Bardzo orzeźwiające. Jeżeli ktoś jeszce nie zna tego przepisu naprawdę polecam.

      SMACZNEGO!!!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawki ze śmietaną”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      cinka26
      Czas publikacji:
      sobota, 07 czerwca 2008 18:02
  • piątek, 04 kwietnia 2008
    • Szybko, pysznie, owocowo

      Od czasu do czasu lubię sobie popichcić. I tak postanowiłam utworzyć nową kategorię: Moje gotowanie. Będę co jakiś czas umieszczać w niej przepisy, z których korzystam.

      I tak pierwszym przepisem jaki zaprezentuję, będzie bardzo pyszna, szybka sałatka owocowa. Przepis na tą sałatkę jest u nas od lat i ta sałatka jeszcze się nikomu nie znudziłam. Dodatkowo robi się ją bardzo szybko i jest jej dużo, dlatego też będziemy potrzebowali dużego garnka lub dużej miski. A oto składniki jakich potrzebujemy:

      1 puszka brzoskwiń

      1 puszka ananasów

      5 bananów

      7-8 kiwi

      2 puszki mandarynek

      Wszystko kroimy na średniej wielkości kostki i wrzucamy do miski, zalewając sokami z puszek. Mieszamy. Sałatka powinna poleżeć w lodówce około 3-4 godziny aby mogła się dobrze zgryźć.

      I to jest cały przepis :o)

      SMACZNEGO :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      cinka26
      Czas publikacji:
      piątek, 04 kwietnia 2008 17:52